Tri važne navike koje pomažu u borbi sa stresom!

Tri važne navike koje pomažu u borbi sa stresom!

Stres koji zbog užurbanog stila današnjeg načina života postaje kroničan i pogađa stres većinu ljudi, često uzrokuje i podložnost bolestima, upozorava zdravstveni coach Emily Holland, koja se u svom poslu usredotočila na to kako da klijentima olakša nošenje sa stresom i tjeskobom. Među “alatima” kojima se pritom koristi su prehrana, spavanje i meditacija.

Uravnotežena prehrana – hrana visoke prehrambene vrijednosti osigurava energiju potrebnu za odolijevanje stresu.

Jedite više složenih ugljikohidrata (cjelovitih žitarica, zelenog povrća i mahunarki) jer oni mozgu šalju signal da luči više serotonina; povećajte unos vitamina C (jača imunološki sustav i pomaže da se snizi razina kortizola, hormona stresa), magnezija (također regulira razinu kortizola; niske razine Mg uzrokuju glavobolje i osjećaj umora) te omega-3 masnih kiselina (snižavaju razine hormona stresa i krvni tlak te poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava).

Nastojte izbjegavati jednostavne ugljikohidrate kao što je šećer (brzo se probavljaju i uzrokuju skokovit rast i pad razine serotonina), kofein (izaziva otpuštanje adrenalina i kortizola u krvotok), alkohol (mijenja razine serotonina i ostalih transmitera u mozgu, što može izazvati tjeskobu) i industrijski prerađenu hranu.

Spavanje – od vitalne je važnosti za otpornost na stres: istraživanja su pokazala da su osobe koje noću spavaju manje od osam sati razdražljive te podložnije stresu. Može se dogoditi i da uđete u začaran krug pa zbog stresa ne možete uvečer umiriti misli i zaspati. Ove će vam navike pomoći da lakše zaspite i dobro se naspavate: ako večerate, neka večera bude lagana i izbjegavajte masne grickalice, poslije večere prošećite, barem sat prije spavanja isključite sve elektroničke uređaje, uključujući mobitel, te prije spavanja čitajte ili pišite dnevnik da se opustite.

Meditacija – pomaže da se uspore misli te umire emocije i tijelo. Bit će dovoljno već 15 minuta na dan, u idealnom slučaju ujutro i/ili uvečer. Nađite mirno mjesto na kojem vas neće ometati. Dišite duboko, ali s lakoćom. Neizbježno je da će pojaviti misli – i nije cilj “isprazniti” glavu, nego naći tišinu unutar sebe. Stoga izbjegavajte bilo kakvo prosuđivanje vezano uz misao koja se pojavila i umjesto toga ponovno se usredotočite na dah ili, ako želite, na mantru koju ste odabrali.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (257 ocjena)