Biljke koje čiste dom od duhanskog dima, vlage…

Biljke koje čiste dom od duhanskog dima, vlage...

Boravak u prirodi smanjuje razinu stresa pa se stoga preporučuje i u domu okružiti zelenilom. Na 50 kvadratnih metara životnog prostora preporučuje se staviti dvije do tri sobne biljke. Njihova funkcija je pročišćavanje zraka i čišćenje otrovnih tvari. Istraživanja su potvrdila da sobne bilje poput aloe vere, fikusa i svekrvninog jezika čiste mogu tijekom 24 sata ukloniti i do 87 posto zagađivača zraka.

Donosimo vam popis najboljih biljaka za dom koje će očistiti zrak i poboljšati njegovu kvalitetu u vašem domu.

Svekrvin jezik

Ovo je jedna od najčešćih biljaka i gotovo je svaka kućanica ima u svom domu. Vrlo je otporna i ne traži puno što je čini idealnom i za sve one koji „zaborave“ na svoje biljke. Svekrvin jezik uklanja otrove iz zraka i proizvodi kisik čak i noću. Svjetlost gotovo da joj nije porebna za fotosintezu.

AloaAloe vera odlično čisti otrove iz kemijskih sredstava za čiščenje. Učinkovito apsorbira ugljični dioksid i ugljični monoksid zbog čega ju je poželjno imati u domu. Odličan je izbor za sve pušače. Iziskuje puno svjetlosti i povišenu razinu kemikalija u zraku pokazat će na svojim listovima. Pojavit će se smeđe mrlje.

Bršljan

Ova biljka uspješno čisti plijesan iz zraka, a poznata je kao i pročiščivać fekalija. Bršlja je najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. On obožava umjerenu svjetlost i ne podnosi velike oscilacije u temperaturi.

Fikus

Baš poput bršljana i fikus odlično apsorbira formaldehid koji se nalazi u sredstvima za čišćenje. Također, preporučuje se ljudima koji drže kućne ljubimce u stanu jer čisti fekalije iz zraka.

         
Ocjena: 4.6 / 5 (448 ocjena)