Pelin

Pelin

Pelin je ljekovita biljka koja se najčešće uzgaja, no raste i divlji pa ga je moguće pronaći na suhom stjenovitom i neobrađenom području. Cvate u srpnju i kolovozu, a prepoznatljiv je po specifičnom jakom mirisu i gorkom okusu. Pri liječenju bolesti upotrebljavaju se njegovi cvjetovi i listovi.
Ljekovita svojstva ove moćne biljke poznata su od davnina. Među ostalim, spominje se u Bibliji, a Hipokrat ga je davao pacijentima za liječenje amnezije, bolova i reumatskih tegoba. Uz njegov latinski naziv, Artemisia Absyntium, vezana je i jedna legenda. Naime, ime je navodno dobio prema božici Artemidi jer ga je ona davala trudnicama, kako bi im olakšala porod. Poznato je da potiče apetit, kao i da je izuzetno koristan za oporavak organizma nakon težih bolesti i operacija, budući da djeluje okrepljujuće. Osobito je učinkovit kod probavnih tegoba. Pomaže kod problema s grčevima i žgaravicom te kod pretjeranog lučenja želučane kiseline. Koristan je i za dobar rad bubrega, dok blagotvoran učinak ima i na srce, jetru te pluća. Uz to, pomaže u borbi sa dijabetesom i viškom kilograma, a učinkovit je i borbi s parazitima.
Najčešće se konzumira čaj od pelina, ali u minimalnim količinama, tek nekoliko žličica dnevno. Nije preporučljiv za trudnice i dojilje. Važno je napomenuti da pelin u većim količinama djeluje kao opijat te može pomutiti razum i izazvati delirij pa se prije upotrebe bilo kakvih ljekovitih pripravaka izrađenih od ove biljke, nužno konzultirati sa stručnjacima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         
Ocjena: 4.8 / 5 (463 ocjena)