Ljekovita svojstva đumbira

Ljekovita svojstva đumbira

Đumbir je jedna od najvažnijih biljki u ayurvedskoj medicini, a ljekovita svojstva njegovog korijena poznata su već tisućama godina. Ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana danas se uzgaja u gotovo cijelom svijetu. Đumbir je omiljen kao začin i dodatak jelima, zbog svog specifičnog ljutog okusa, no zahvaljujući iznimnim ljekovitim svojstvima primjenjuje se i u narodnoj medicini. Sadrži, među ostalim, vitamin B, magnezij, kalij, mangan i bakar. Vjeruje se da konzumacija đumbira općenito poboljšava probavu, kao i da pomaže kod želučanih tegoba, mučnina, grčeva i alergija.
Poznato je i da ima analgetska te antibakterijska svojstva. Osim toga, uklanja toksine iz tijela, snižava razinu kolesterola u krvi, poboljšava funkciju jetre, ubrzava razgradnju mesa i mlijeka, a pomaže i kod problema s reumatoidnim artritisom.
Osim kao dodatak kuhanim jelima, pa čak i slatkišima, đumbir se često konzumira i sirov. Također, od svježeg korijena priprema se čaj. Đumbir potrebno je narezati na kriške, pa dva do tri komada preliti s dva decilitra kipuće vodom i ostaviti desetak minuta, a potom procijediti. Svježi đumbir posebno je dobar u kombinaciji s limunom jer tako postaje snažan borac protiv prehlada i infekcija dišnih putova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         
Ocjena: 4.8 / 5 (530 ocjena)