12 horoskopskih znakova i 12 kuća

12 horoskopskih znakova i 12 kuća

Još je u svojim početcima astrologija nebo podjelila na 12 astroloških znakova koji se dijele prema muškim i ženskim. Počinje se od Ovna , koji je ujedno i muški znak, preko Bika, drugog u nizu, ženskog znaka, i idemo tim pravilom do kraja tj. prema Ribama koje su zadnji znak znak u nizu, te ujedno i ženski. Ovan tako predstavlja početak ljudskog življenja ili odrastanja, dok su Ribe kraj – u svakom smislu. Kao zadnji znak Zodijaka Ribe povezuju čovječanstvo na globalnom nivou pa ne čudi da nam često znaju izgledati daleke i da su poput pravih riba – neuhvatljive. Kada promatramo kružnicu horoskopa, svaki od znakova, počevši od Ovna zauzima 30° stupnjeva kružnice.
Ova podjela na jednake kuće se koristi prilikom izrade solarnog horoskopa a kada se rade natalne karte onda se kuće i vrhovi kuća računaju prema satu i mjestu rođenja. Često imamo i situaciju da jedan znak zauzima kuću i pol, dok se dva znaka zbju u jednu kuću. Zato je važno dobro shvatiti osnovna značenja svakog astrološkog znaka, jer njihovo značenje nije bitno samo kod Sunca, kao predstavnika osobe, nego nosi utjecaje na kuće, tj. određuje kako ispolavamo određeni dio života (aktivno ili pasivno). Svaki od astroloških znakova ima i svog predstavnika među planetama pa će, ukoliko se planeta nalazi u znaku koji joj odgovara, njene kvalitete biti pozitivne i obrnuto.
Zodijak cijelom dužinom od 360 stupnjeva dijele horoskopski znakovi, po 30 stupnjeva svaki. Kroz taj se pojas kreću planete i druga nebeska tjela, nalazeći se neprekidno u jednom ili više znakova. Početak nekog horoskpskog znaka tako označava ulazak središnje zvijezde našeg sustava Sunca u prvi od njegovih trideset stupnjeva. To znači da vladavina npr. Ovna pčinje trnutkom ulaska Sunca u Ovna što se ne događa obavezno svake godine na isti dan. Ovim smo otprilike pokušali razjasniti zašto postoji upravo 12 kuća i 12 znakova horoskopa te kako se zna koji znak kada vlada, odnosno kada se u njemu pojavljuje Sunce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         
Ocjena: 4.8 / 5 (532 ocjena)